Tot ce trebuie să știi despre testul Maintrac

Întrebări frecvente

Testul Maintrac > Întrebări frecvente

faq

Pot face testul Maintrac dacă sufăr de orice tip de cancer?

Nu, persoanele care suferă de forme de leucemii sau de limfoane nu pot face analiza Maintrac. Testul nostru detectează celulele tumorale epiteliale – adică cele care se formează în cazul tumorilor epiteliale și în cel al carcinoamelor. Așadar, Maintrac este potrivit pentru orice tumoră solidă nu pentru cele hematologice.

Pot face testul Maintrac și dacă nu am un diagnostic de cancer, dar vreau pur și simplu să văd dacă am astfel de celule în sânge?

În niciun caz. Testul Maintrac nu este o metodă de diagnostic, nu depistează cancerul, ci îi arată evoluția pe baza unor măsurători. Este posibil să avem astfel de celule în sânge fără să avem, de fapt cancer. Simpla lor apariția pe buletinul de analize nu înseamnă nimic.

Există anumite valori de referință cu care sunt comparate valorile mele de celule epiteliale tumorale circulante?

Nu, nu există așa ceva, tocmai pentru că suntem diferiți și fiecare caz este unic. Din acest motiv este nevoie de cel puțin două măsurători, pentru ca specialiștii să stabilească valoarea de referință atunci când realizează primul test. Dumneavoastră sunteți referința.

Cum ar putea Maintrac să îmi spună înainte de a începe chimioterapia ce medicamente sunt cele mai potrivite pentru mine?

Simplu – peste proba de sânge pe care o trimiteți sunt puse în laborator doze standard de medicamente pentru specialiștii să poată vedea care anume distruge mai bine celulele tumorale circulante. Putem testa orice citostatic – fiecare în parte sau o combinație a lor.

Cum poate Maintrac să determine dacă funcționează sau nu chimioterapia în cazul meu?

Pe baza numărătorilor făcute înainte de chimioterapie sau la debutul ei, testul Maintrac poate arăta dacă celulele tumorale circulante cresc sau scad. Fiind sub tratament, ar trebui să scadă. Asta dacă citostaticul este eficient. Dacă acest lucru nu se întâmplă, terapia ar trebui schimbată pentru că nu este eficientă.

Cum poate Maintrac să mă ajute pe perioada terapiei de menținere?

Vă spune în permanență cum evoluează celulele tumorale rămase în organism. Pacienții care au creșteri ale numărului acestor celule pe parcursul tratamentului de menținere au riscuri mai mari de recidivă. Este recomandată efectuarea unui test Maintrac la fiecare 3 luni pe perioada terapiei de menținere, iar dacă numărule celulelor este în creștere, este indicată schimbarea terapiei.

Pot să fac testul Maintrac doar dacă am făcut chimioterapie? Dacă am ales un tratament naturist nu-mi pot supraveghea numărul de celule tumorale?

Ba da. Testul Maintrac monitorizează numărul acestor celule și dacă sunteți sub alte tratamente, nu doar dacă ați optat pentru chimioterapie. Inclusiv terapia de menținere poate fi făcută și fără să fie precedată de chimioterapie, iar Maintrac vine cu rezultatele și în acest caz.

Poate Maintrac să prevină metastazele?

Nu, Maintrac nu poate preveni metastazele, este un test de monitorizare a celulelor tumorale circulante, nu le poate opri evoluția. Însă ce poate face Maintrac este să anunțe prezența acestor metastaze în formare cu mult înainte de depistarea lor prin imagistică. Metastazele sau recidiva pot fi detectate imagistic la dimensiuni minime de 1 mm. 1 mm de masă tumorală este asociat cu peste 100.000 celule tumorale circulante. Dacă însă pacientul are sub 100.000 celule tumorale, și numărul este în creștere față de determinarea anterioară, riscul de recădere este crescut, iar acest lucru nu poate fi reflectat prin tehnica imagistică.

Costul testului Maintrac poate fi decontat de casa de asigurări în România?

Din păcate, nu. Deocamdată. Facem demersuri pentru ca acest lucru să se schimbe.

Care sunt beneficiile pentru pacienții care folosesc Maintrac?

Maintrac vine cu un răspuns precis și rapid despre eficiența terapiei pe care o urmați. Este testul care vă permite să nu mai pierdeți timp important încercând scheme de tratamente sau așteptând ca posibilele metastaze să apără la investigații imagistice. Maintrac vă spune în permanență dacă sunteți pe drumul cel bun în tratarea cancerului.

Există și dezavantaje?

Maintrac te pune permanent față-n față cu situația reală a bolii, îți spune rapid și sincer în ce punct te afli, iar pentru unii, poate fi greu de dus. Rezultatele sunt așteptate cu teamă, poate numărul celulor nu este în scădere și acest lucru poate fi un semn nu tocmai bun. Dar încrederea că prin această analiză tratamentul poate fi mereu ajustat spre binele bolnavului e mai puternică decât sentimentele care îi încearcă pe pacienți când așteaptă rezultatele testului Maintrac.

 

sursa foto: ©Shutterstock