maintrac detaliu

Tehnica Maintrac se bazează pe identificarea Ag EpCam prin legarea de un Ac fluorescent

Antigenul epitelial EpCam (HEA – Human Epithelial Antigen) se găsește în celulele epiteliale, cum sunt celulele provenind din tumori solide, și, de obicei, nu poate fi descoperit în celulele sângelui. Acest antigen poate fi identificat prin legarea de un anticorp fluorescent – în același timp, celulele sângelui sunt marcate printr-un anti-CD-45 anticorp. Celulele EpCam pozitive sunt depistate și numărate la microscop.

Acest lucru este posibil și printr-o colorare suplimentară cu iodură de propidiu. Astfel, toate celulele în care culoarea poate intra sunt excluse. EpCam poate marca toate celulele epiteliale. De asemenea, sunt identificate celulele epiteliale normale, dacă sunt prezente. În cazul unei tumori, cel mai probabil toate celulele epiteliale sunt tumorale.

maintrac detaliu 1

O galerie de celule în cazul unui pacient Maintrac

maintrac detaliu 2

Intensitatea semnalului EpCAM poate varia. Maintrac poate detecta inclusiv celulele cu un semnal EpCAM foarte scăzut, iar aceste celule sunt cele mai importante pentru metastaze.

 

Acuratețea Maintrac

Măsurătorile repetate dau rezultate extrem de apropiate. În exemplul de mai jos, trei probe de sânge luate în paralel de la același pacient au avut rezultate aproape identice care au rămas constante.

maintrac detaliu 3

Reproductibilitate

Teste duplicate pentru mai bine de 80 de pacienți au arătat o corelație excelentă.

maintrac detaliu 4

 

Relevanța clinică

Pacienții care au un număr în creștere de celule tumorale pe durata tratamentului au o supraviețuire globală scazută (curba roșie Kaplan-Meier) în comparație cu pacienții care prezintă un număr în scădere (curba verde Kaplan-Meier). La 600 de zile, spre exemplu, pacienții care au o creștere a celulelor tumorale circulante de la o numărătoare la alta au supraviețuit în proporție de 40% față de pacienții care au avut o scădere a numărului de celule tumorale circulante care au supraviețuit în proporție de 90%.

maintrac detaliu 6

De asemenea pacienții care au utilizat scheme de citostatice la care s-au dovedit sensibili prin testul de chimiosensibilitate au beneficiat de rate de supraviețuire superioare celor care au utilizat scheme de citostatice la care testul de chimiosensibilitate nu a arătat sensibilitate.

maintrac detaliu 5

Toate cercetările publicate pe tema testului Maintrac pot fi accesate AICI. De asemenea, puteți găsi o listă cu studiile AICI.

Cu ajutor testului Maintrac, celulele epiteliale tumorale circulante pot fi analizate pentru următoarele proprietăți:

  1. Care este procentul de celule în cancerul de sân purtătoare de receptor de estrogen?
  1. Câte celule sunt PSA pozitive în cancerul de prostată?
  1. Alterările genetice, cum ar fi amplificarea HER2 /neu, sunt determinate cu ajutorul analizelor FISH asupra acestor celule.

După toate aceste rezultate, poate fi aleasă varianta cea mai potrivită de tratament.

Pentru următoarele tipuri de terapii țintite, proprietățile celulelor epiteliale tumorale circulante sunt importante

  • Inhibarea receptorilor hormonali precum receptorii de estrogen și androgen
  • Terapiile cu anticorpi îndreptate împotriva moleculelor de la suprafața celulei cum este trastuzumab sau anti-EpCAM anticorp.
  • Terapiile cu așa numitele molecule mici, care, de exemplu, blochează HER2/neu sau EGFR, ca lapatinib, gefitinib, erlotinib sau sutinib
  • Terapiile alternative cu medicamente potrivite
  • Determinarea fracțiunii de celule care cresc sau care dorm poate avea, de asemenea, consecințe terapeutice (celulele care cresc rapid răspund la alte medicamente decât cele care dormitează)
  • Determinarea originii primare necunoscute a carcinoamelor prin caracterizarea celulelor tumorale circulante

Testele viitorului, cu o acuratețe și mai mare

Celulele care s-au desprins din tumoră și au ajuns în sânge au făcut astfel primul pas spre formarea metastazelor. Totuși, nu toate vor putea forma metastaze. Folosind metoda SINGLE CELL PICKING – alegerea unei singure celule – celulele tumorale circulante pot fi izolate individual, analizate și chiar înghețate pentru viitoare teste.

surse foto: ©Maintrac, Shutterstock